Maakt vakantie gelukkig?

Vakanie maakt gelukkig

In het nieuwe magazine VRIJ (dat als bijlage bij de Telegraaf verschijnt) is een artikel verschenen met de kennis van VTK-oprichter Goof Lukken i.s.m. NHTV en touroperator TUI. Hierin  staat onderzoek naar vakantiegeluk centraal. Hieronder het artikel:

Vakantie maakt gelukkig! Driekwart van de Nederlanders gaat minimaal een keer per jaar op vakantie. En dat is maar goed ook, zegt leisure trendwatcher Goof Lukken. ,,Vakantie vieren maakt gelukkig. Hoe vaker je gaat, hoe vaker je dat effect bereikt.”

Lekker luieren, iets van de wereld zien, even weg uit de dagelijkse sleur of meer tijd en aandacht voor partner en/of kinderen: ieder heeft zo zijn eigen reden om op reis te gaan. Stedentrips zijn in opkomst en zonvakanties blijven onverminderd populair. Maar waar we vroeger massaal gefocust waren op wat langer weggaan in de zomer, geldt dat anno 2016 lang niet meer voor iedereen.

,,We gaan korter, maar als het even kan wel vaker”, vertelt Lukken, docent Toerisme en Vrije Tijd aan de NHTV en eigenaar van online platform Vrijetijdskennis.nl. ,,In de meivakantie bijvoorbeeld, en tussendoor nog wat weekendjes weg. Goedkope luchtvaartmaatschappijen en initiatieven als AirBnB maken het makkelijker om te reizen.”

Burn-out voorkomen

Uit verschillende onderzoeken, onder meer van de NHTV, blijkt dat mensen gelukkiger worden van op vakantie gaan. Vakantiegangers, zeker die tussen de 34 en 54 jaar, geven aan dat ze zich erna weer opgeladen voelen. Voor sommigen is het zelfs een manier om een burn-out te voorkomen. ,,Het gros van de mensen ervaart minder stress als ze even uit hun werkproces en in een andere omgeving zijn”, verklaart Lukken.

Of je lang of kort gaat, maakt voor die positieve effecten niet uit, weet de vrijetijdsdeskundige. ,,Als je langer op vakantie gaat, voel je je meestal wat uitgeruster maar er ligt thuis vaak ook een grotere workload op je te wachten. Je zit zo weer in die dagelijkse sleur.”

Tweede huis

De gemiddelde werknemer heeft het goed in ons land; tussen de 25 en 30 vakantiedagen per jaar. In Europa zijn we daarmee geen uitschieter, want veel omringende landen kennen meer officiële feestdagen en die tikken aan. ,,Maar als je dat vergelijkt met Amerika of Aziatische landen zijn het redelijk veel vrije dagen”, weet Lukken. ,,Nu het economisch beter gaat, kunnen we weer wat vaker gaan en wat meer uitgeven aan vakantie vieren.”

e reisbranche profiteert de komende jaren ook van de vergrijzing. ,,De babyboomers hebben hun zaakjes financieel voor elkaar en kunnen nog op tijd met pensioen, dus zij trekken eropuit met de camper of kopen een tweede huis. Daarna komt er een generatie aan die is opgegroeid met reizen en dat ook wil blijven doen.”

Smartphone uit

Het digitale tijdperk en de flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat mensen tegenwoordig ook makkelijker weg kunnen. ,,Ze kunnen tenslotte tijdens hun vakantie werken en zijn bereikbaar”, zegt Lukken. ,,Dat is natuurlijk ook meteen een nadeel, want daardoor kun je niet helemaal ontspannen. En dat is wel nodig om echt die positieve effecten van het vakantie vieren te ervaren.”

Lukken tipt: ,,Zet die smartphone en/of laptop dus ook gewoon eens uit als je op vakantie bent en geniet van de omgeving en de mensen om je heen!”

Dit artkel is veschenen in het Magazine VRIJ bij de Telegraaf van 21-5-2016