De strijd om de attractiepark- en dierentuinbezoeker

Strijd om de bezoeker

Dit artikel is ook verschenen op www.pretwerk.nl, de vaksite voor de leisure-industrie.

Goof Lukken (docent NHTV en oprichter Vrijetijdskennis.nl) keek afgelopen week eens naar alle investeringen die het komende seizoen in de dagattractiemarkt worden gedaan. In zijn analyse gaat hij dieper in op Dierenpark Emmen, die rond de 150 miljoen investeert in de nieuwe locatie en het nieuwe park Wildlands (inclusief het nieuwe theater voor de stad Emmen.) Ondanks dat attractiemarkt nog maar heel beperkt groeit wordt er flink geïnvesteerd.

Investeringen in attracties 2016

Walibi introduceert een nieuwe achtbaan. De Efteling doet een kleine investering (2 miljoen) in het sprookje van Pinokkio en komt volgend jaar met de grootste investering in hun park ooit. Ouwehands dierenpark slaagde er dit jaar in om de publiekstrekker de panda naar hun park te halen. Kortom de strijd om de bezoeker is weer begonnen!

Investeren en terugverdienen

De vraag is welke projecten verdienen hun investering wel terug en welke niet. De Efteling kan vanwege hun kwaliteitsniveau en de unieke belevingen die zij creëren de prijs nog verhogen. Kijkend naar de prijs van een kaartje (en vergelijk dat met andere gelijksoortige parken in Europa zoals Disneyland Parijs), lijkt er nog rek te zitten in wat de consument wil betalen. Ook Walibi heeft duidelijke keuzes gemaakt. Uit het portfolio verdwijnen oude attracties die door één nieuwe grote en aansprekende achtbaan wordt vervangen. Dit leidt aan de ene kant tot een kostenbesparing en aan de andere kant tot een goed te vermarkten nieuwe attractie en een lichte prijsverhoging. Bovendien is het drie jaar geleden dat er een nieuwe attractie aan het park werd toegevoegd.

Foto: Ineke Kemper RTV Drenthe

Wildlands?

Kortom alles draait om het verdienmodel dat parken hanteren. Ik wil hierbij op één park dieper ingaan. De investeringen in nieuwe Dierentuin Wildlands zijn erg hoog. Het Financiële dagblad berichte in juni 2015: ‘De financiering van Wildlands en het nieuwe stadstheater is vrijwel rond. De gemeente Emmen betaalt ruim € 65 mln voor de verplaatsing en de nieuwbouw van Wildlands plus de bouwkosten voor het stadstheater, € 50 mln. Ook de provincie en het Rijk dragen een onbekend bedrag bij. Rabobank en VolkerWessels verschaffen een lening van € 15 mln respectievelijk € 7,5 mln en het park zelf draagt ook bij uit de reserves. Een punt van zorg is nog wel de benodigde sponsorbijdrage van € 3,5 mln van bedrijven en particulieren.’ . De dierentuin probeert straks het bezoekersaantal weer terug te krijgen op de 1,3 miljoen bezoekers. Deze zullen allemaal tegen extreem hoge prijzen naar binnen moeten komen. Volwassenen betalen straks bijna dertig euro voor een dagje dierentuin. De hoogste prijs voor een toegang tot een dierenpark van Nederland. De vraag is of zoveel bezoekers structureel deze prijs willen gaan betalen. Ik heb hier zo mijn twijfels over. Het verdienmodel is misschien wel opgezet op basis van: een hoge beleving mag veel kosten. Consumenten hebben echter een grens en het is ambitieus om de hoogste prijs te gaan vragen voor een product dat nog niemand echt kent.

Attractiepark of dierentuin?

Een duidelijke positionering van het park is het allerbelangrijkste. In het geval van Wildlands lijkt men Disney’s Animal Kingdom als uitgangspunt te nemen. In dit park, dat Disney zelf een themapark noemt en geen dierentuin, spelen dieren de hoofdrol. Net als in Wildlands is er een mix van attracties en dieren. Dit themapark heeft echter een totaal ander verdienmodel. Het is een aanvulling op een groot Disney complex (Walt Disney World Resort) met tientallen hotels en drie grote andere attractieparken. Bovendien exploiteert men dit park in een subtropisch klimaat. Ook de attracties zijn een groter mate aanwezig en bovendien innovatiever. Waar Wildlands nu investeert in wat kleine shows, een boatride, een safaritruck en een simulator heeft Animal Kingdom een rijker attractieaanbod met onder andere twee achtbanen.

Afgelopen week gaf een woordvoerster van Wildlands op de attractieparkenblog Looopings aan dat de mix van dierentuin en attractiepark snel wil aanvullen. Er werd zelfs al gesproken over een ondergrondse achtbaan. Tevens wil het park op korte termijn een hotel openen. Ik vraag me dan af waarom neem je de cruciale investeringen net direct mee. Dat rechtvaardigt een hogere entreeprijs en zal nieuwe en andere bezoekers trekken. Als nu nog in deze attracties en verblijfsrecreatie moet worden geïnvesteerd, wordt de terugverdientijd nog irreëler.